Wat is de invloed van Big Bags op de kwaliteit van strooimeststoffen?
Rechtstreeks gestort in Big Bag
De samengestelde meststoffen van Yara zijn onderverdeeld in vier stikstofmeststoffen:
- YaraBela NITROMAG: de kalkammonsalpeter van Yara met 27%N, 6% CaO en 4% MgO
- YaraBela SULFAN: kalkammonsalpeter aangevuld met zwavel (24% N, 18% SO3)
- YaraBela WEIDE-SULFAN: meststof met stikstof, zwavel en selenium (24%N, 18% SO3, 10 ppm selenium)
- YaraBela NUTRI BOOSTER: meststof met stikstof, minder zwavel en extra selenium (24%N, 5,9% SO3 en 15 ppm selenium)
Sommige meststoffen kunnen zowel in bulk als in Big Bags geleverd worden. Het nadeel van bulk is dat het vaker overgestort wordt (soms wel 15 keer). Dit gebeurt bij de fabriek, bij het transporteren en bij de leverancier. Dit heeft nadelige gevolgen voor de korrelkwaliteit en daarmee de strooibaarheid. Ongelijke korrels het strooibeeld kunnen verstoren. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot strooibanen, waardoor gewassen ongelijkmatig opkomen.
Als het product in Big Bags geleverd wordt, kan men rekenen op fabriekskwaliteit. Het product wordt namelijk vanuit de fabriek in één keer in een Big Bag gestort, waarna deze geseald wordt. Het product is dan minder vaak overgestort (waardoor de korrel intact blijft) en wordt niet blootgesteld aan elementen zoals vocht, wat kan leiden tot klontering in de bak. En dit zorgt dan weer voor het optimale strooibeeld.
Samengestelde meststof beter dan blend
Meststoffen van Yara die in Big Bags met Yara worden geleverd bevatten altijd samengestelde meststoffen. Wat betekent dat elke individuele korrel alle elementen in de juiste verhouding bevat. Dit in tegenstelling tot blends. Het nadeel van een blend is dat de korrels verschillende chemische en fysische eigenschappen hebben. Tijdens op- en overslag en in de strooier hebben de individuele bestanddelen van gemengde meststoffen de neiging om te ontmengen. Ook dit heeft een negatief effect op het strooibeeld. Over de voordelen en nadelen van blends kunt u in dit artikel meer lezen.
Bij samengestelde meststoffen is dit niet het geval en kan men ervanuit gaan dat élke korrel in de Big Bag van 600 kg dezelfde chemische en fysische eigenschappen heeft. Dit komt uiteindelijk ten goede van de efficiëntie van het strooien.
Opslag veiligheid en kwaliteit voor volgend seizoen
Het opslaan van meststoffen in Big Bags is de meest veilige manier. Daarnaast is behoud van kwaliteit van de meststof hiermee verzekerd. De Big Bag is namelijk geseald, waardoor deze afgesloten is voor zuurstof en voor vocht. Daarbij kunnen de Big Bags eenvoudig zowel binnen als buiten worden opgeslagen op een pallet, liefst met een zeil er over. Over het correct opslaan van Big Bags kunt u hier meer lezen. Omdat het makkelijk is Big Bags op te slaan, wordt het ook makkelijker om door het jaar heen kunstmest aan kopen.
Yara adviseert om te allen tijde bij uw leverancier te verzoeken om te vragen naar meststoffen in Big Bags. Zo bent u verzekerd van de hoogste kwaliteit en het beste strooibeeld.