Alles behalve bemesting……nou bijna dan…

Bemesting vinden bij Yara natuurlijk heel erg belangrijk. Maar er is zoveel meer,wat bepaalt hoeveel melk uw koeien geven. Lees hieronder de visie van melkveespecialist Theo Courtz.

Mengselkeuze

Ieder jaar is er weer discussie over wat voor soort gras zaaien we in. Jammer genoeg moet deze discussie vaak in het voorjaar gehouden worden i.v.m. wet en regelgeving. Het mooiste moment van door- en herinzaai is nog altijd het najaar. Het gras heeft om goed te slagen warme en vochtige omstandigheden nodig.

De discussie van vroeger over tetra en diploïd Engels raaigras is een beetje voorbij. Veel opbrengst en smakelijkheid dan koos je voor tetra’s en als je standvastigheid en goede beweidbaarheid wilde hebben dan ging je voor diploïd. Door de huidige mengsels van tetraploïde en diploïde rassen door elkaar heb je beide voordelen in 1 perceel.

Weersinvloeden en suikergehalte

Het suikerverhaal wordt ook bij de kwekers nogal eens naar voren gehaald. Bepaalde rassen en tetra’s hebben een hogere smakelijkheid door een hoger suikergehalte. Dat klopt vast wel, maar de factor die het meest invloed heeft op het suikergehalte is het weer. Koude nachten en heldere dagen jagen het suikergehalte op. Verder wordt er links en rechts ook nog geopperd dat het gebruik van ureum houdende meststoffen ook zorgen voor een hoger suikergehalte. Tot nu toe zijn hier nog geen overtuigende proefresultaten van te vinden. Ook hier geldt, dat het weer meer invloed heeft dan andere zaken.

Wat telt echt?

Genetica van het gras is belangrijk maar overige zaken zoals ontwatering, organische stof in de bodem en bodembewerking zijn vaak belangrijker voor wat betreft opbrengst. Verschillen in opbrengst door genetica (verschillende rassen) betreft vaak maar enkele procenten. Voor de overige omstandigheden praat je over tientallen van procenten opbrengstverschil.

Toch wat bemesting

Door het gebruik van drijfmest geef je veel verschillende elementen aan je gras. Na bestudering van de bodemanalyses en het gebruiksdoel bepalen van je percelen, stem je de hoeveelheid drijfmest hierop af. Verdere aanvulling kan met kunstmest. Naast voedingselementen voor het gras kun je hier ook selenium in meenemen voor gezonde koeien. Er zijn ook aanwijzingen dat het gras vitaler is bij voldoende selenium. Het lijkt erop dat het gras beter tegen stresssituaties kan zoals droogte. Van melkvee is bekend, dat voldoende selenium zorgt voor meer weerstand, betere vruchtbaarheid, vitalere kalveren en een lager celgetal.

Theo Courtz
Theo Courtz
Agronomisch adviseur Nederland & België