Uw strooier bepaalt uw opbrengst
Als we streven naar 65% eiwit van het eigen bedrijf of uit een straal van 25km rond het bedrijf dan betekent dat nog efficiënter omgaan met de toegediende meststoffen. U moet dan aan een aantal criteria voldoen:
- Met de juiste meststof zoveel mogelijk noodzakelijke nutriënten toedienen.
- Zorgen dat het gras op het juiste moment wordt bemest.
- De juiste hoeveelheid en vooral verdeling over een perceel. Dit vraagt om een afdraaiproef en strooibeeldmeting.
Als u zorgvuldig heeft bepaald hoeveel u wilt strooien, is het ook belangrijk dat op elke plek op het perceel de verdeling gelijk is. Hier speelt de instelling van de kunstmeststrooier een essentiële rol. Als deze niet goed is afgesteld voor de gebruikte meststof dan zal het strooibeeld niet optimaal zijn.
Afdraaiproef
Een afdraaipoef is noodzakelijk om de daadwerkelijk afgegeven hoeveelheid te controleren. In praktijk wordt dit nog wel regelmatig gedaan. Hoewel het wat werk met zich meebrengt is het verstandig om bij elke partij of kunstmestsoort te controleren. Er kan door kwaliteitsverschillen nogal wat variatie in zitten.
Wat minder vaak gebeurt, maar net zo belangrijk is, is de controle van de verdeling over het veld. Ook hier is wel wat werk mee gemoeid. Maar wat betekent het voor uw opbrengst en kwaliteit als een deel van uw perceel 25% teveel krijgt en een ander deel 25% te weinig? Dat heeft een duidelijk negatief effect op opbrengst, kwaliteit en het milieu. Figuur 1 brengt in beeld hoe deze variatie eruit ziet. En als voorbeeld het effect op opbrengst in tarwe.
U voert een strooibeeldmeting uit door met opvangschalen of -bakken te werken. Deze worden in een rechte lijn met regelmatige tussenafstand haaks op de rijrichting geplaatst. 5 meetpunten is voldoende (recht achter de trekker en de rest verdelen over de werkbreedte). Doe wel noppenfolie of iets vergelijkbaard in de bakken, anders springen de korrels weg. Dat verstoort de meting. Ga met de kunstmestrooier al strooiend over deze bakken heen en weeg de inhoud na afloop. De hoeveelheid zou in elke bak gelijk moeten zijn.
Tip: ook kunt u rubberen droogloopmatten gebruiken. Deze matten zijn bij elke bouwmarkt te krijgen, kosten niet veel. Bovenal zijn ze goed te hanteren in het veld.
Met een goede afdraaiproef en een geslaagde strooibeeldmeting bent u ervan verzekert, dat u uw kunstmest optimaal de kans geeft z’n werk te doen.
Let op: Een afdraaiproef en strooibeeldmeting zou bij iedere partij kunstmest uitgevoerd moeten worden. Voor het beste strooibeeld is een homogene korrelgrootte en geen stof in de partij van het grootste belang. Voor een stuk zekerheid op dit gebied is het gebruik van fabriek gevulde kunstmest in Big Bags een goede keuze. Hier vindt u meer informatie over de kwaliteit van kunstmest.
Op het juiste moment
Na zoveel moeite is timing van het toepassen kunstmestgift natuurlijk ook belangrijk. Het juiste moment kan met behulp van de GrassN-app (yara.nl/grassn en yara.be/grassn) eenvoudig bepaald worden. Deze app geeft advies wanneer het beste moment van strooien is en of de gekozen bemesting het gewenste ruweiwit gehalte en droge stofopbrengst haalt.