Nauwkeurig strooien, puur voordeel

De effecten van ongelijkmatig strooien blijven in de meeste gevallen onzichtbaar. Alleen grote afwijkingen zijn zichtbaar als donkere en lichte strepen. Verliezen treden echter al op als er met het blote oog nog niets te zien is. De kosten van ongelijkmatig strooien zijn vooral terug te voeren op gemiste opbrengst en lagere kwaliteit. Maar ook de milieubelasting en de kosten van extra meststof mogen niet worden vergeten. Wat kost een slecht strooibeeld?

Nauwkeurig strooien

 

Strooiprofiel en opbrengstprofiel

Nauwkeurig strooien

Strooibeeld variabiliteit

Nauwkeurig strooien

Opbrengstverlies berekenen

Nauwkeurig strooien

 

Nauwkeurig strooienNauwkeurig strooien

 

 

Gevolgen van ongelijkmatig strooien

In de meeste gevallen worden strooifouten niet opgemerkt. Voor variatiecoëfficiënten onder 25% zijn ze nauwelijks zichtbaar met het blote oog, terwijl de opbrengst al significant lager wordt. Als er duidelijke kleurverschillen optreden, is de variatiecoëfficiënt al hoger dan 30% (bijv. tarwe en graszaad) tot ca. 40% in aardappelen. Behalve een lagere opbrengst en het risico van legeren, heeft ongelijkmatig strooien nog andere gevolgen voor de teelt:

  • Lagere en ongelijkmatige kwaliteit  (bijv. eiwit- en oliegehalte)
  • Hogere milieubelasting (gedeeltelijke overdosering) 
  • Hoger infectierisiso
  • Lagere dorscapaciteit 
  • Hogere droogkosten.

Nauwkeurig strooien

 


 

KAS of Ureum?

Het nauwkeurig strooien van stikstofmeststoffen verhoogt het saldo en verlaagt de milieubelasting. Het gebruik van hoogwaardige meststoffen, garandeert een goede strooibaarheid en een gelijkmatige bemesting. Wat betreft strooibaarheid bestaan er natuurlijk verschillen tussen verschillende soorten meststoffen. KAS heeft een hoger stortgewicht en lagere stikstofconcentratie dan ureum en is daardoor veel gemakkelijker gelijkmatig te strooien. Al bij lage windsnelheden wordt het strooibeeld van ureum negatief beïnvloed, met aanzienlijke over- of onderbemesting als gevolg.