Onze CO2-voetafdruk beperken
Meststofproductie
Nitraatgebaseerde meststoffen als kalkammonsalpeter (KAS) zijn de meest gebruikte stikstofmeststoffen in Europa. Bij de productie van KAS komen N2O en CO2 vrij. Met behulp van katalysatoren worden de N2O emissies bij de meststofproductie met wel 90% teruggebracht.
Deze technologie is door Yara ontwikkeld en de hele industrie kan daar sindsdien gebruik van maken. Dit is momenteel onderdeel van de 'best beschikbare technologie' (BBT), zoals gedefinieerd door de Europese Unie. Yara-fabrieken passen BBT toe en behoren tot de meest energie-efficiënte ter wereld.
Meststofgebruik optimaliseren
De gemiddelde emissie bij gebruik van KAS is ca. 5,1 kg CO2-eqv per kg N. Deze is voornamelijk te wijten aan N2O-verliezen veroorzaakt door denitirificatie en nitrificatie in de bodem. Omdat N2O een sterk negatief effect heeft op het klimaat, zijn de N2O verliezen een belangrijk thema. Goede landbouwpraktijk heeft tot doel de N-efficiency te verbeteren door stikstof in de meest geschikte vorm en dosering toe te dienen op het juiste tijdstip en zo de verliezen te beperken.
De modernste ontwikkeling is het gebruik van precisie-apparatuur, zoals de Yara N-Sensor. Maar ook een goede bodemstructuur is van groot belang voor een optimale N-efficiency. Het verhogen van de N-efficiency vermindert niet alleen klimaat- en andere milieueffecten, maar verbetert ook de opbrengst en de winstgevendheid. Yara's bemestingstrategieën en precisie-instrumenten, zoals de N-Sensor en de N-Tester, helpen landbouwers de meststofgift te minimaliseren en gelijktijdig de opbrengst te optimaliseren.
Bescherming natuurlijke CO2-sinks
Oerbossen, savannes en moerassen leggen meer koolstof vast dan enig ander type landgebruik. Verandering van landgebruik, d.w.z. het kappen van oerbossen en moerassen, veroorzaakt 12% van de uitstoot van broeikasgassen in de wereld. Het stoppen van deze verandering van landgebruikverandering en ontbossing is een krachtige hefboom bij klimaatbescherming.
Akkerland is een schaarse hulpbron. Het moet zorgvuldig worden gebruikt om de groeiende wereldbevolking van voedsel en bio-energie te voorzien. Intensieve en dus productieve landbouw in Europa helpt regenwoud, natuurlijk grasland en moerasgebieden te beschermen tegen omzetting in akkerland elders op de wereld. Dit feit moet niet worden vergeten bij de evaluatie van de mondiale koolstofbalans van meststoffen.