Bladziekten bij aardappelen verminderen

Het drogestofgehalte is zowel belangrijk voor verse aardappelen als ook voor de verwerking van aardappelen. Knollen met een drogestofgehalte van meer dan 18 tot 20% zijn gevoeliger voor stootblauw en vallen bij het koken gemakkelijker uiteen. Bij de verwerking is een hoog gehalte aan drogestof nodig voor een goede bakkleur. Daarom wordt veelal een gehalte van 20-25% voorgeschreven.

Bemesting en bladziekten van aardappelen

 

bladziekten aardappel

Stikstof is een belangrijke voedingsstof die de groei van bladeren bevordert. In gebieden met een gematigd klimaat kan een overaanbod aan stikstof laat in het teeltseizoen echter de groeifase van het gewas verlengen, waardoor de rijping wordt vertraagd en het gewas wordt blootgesteld aan een verhoogd risico op infectie door ziektes. 

Ook de vorm van de stikstofbemesting is belangrijk. Te veel stikstof in de vorm van ammonium is nadelig, aangezien het de pH-waarde rond de wortel verlaagt, wat aantasting door rhizoctonia bevordert.

 

Andere teeltmaatregelen die bladziekten bij aardappelen beïnvloeden

  • Irrigatieplan voor maximalisering van de kwaliteit
Aardappel bemestingsadvies
Aardappel bemestingsadvies
Aardappel bemestingsadvies

Yara's bemestingsadviezen kunnen je helpen de maximale opbrengst te behalen. Bekijk onze aanbeveling voor aardappel.

Aardappel bemestingsadvies